AlimAllah-Bilim Allah'ın yasasıdır.-Kuran, islam, bilgi paylaşımı üzerine

Orjinalini görmek için tıklayınız: Araf Suresi 17 Ve Beyin Anatomisi
şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orijinal sürümü göster.
"sonra, elbette onlara, önlerinden, arkalarından, sağlarından ve sollarından geleceğim ve onların çoğunu şükredenlerden bulmayacaksın. "
araf suresi 17. ayeti:
daha önceden bu sağ ve sol`u beynin sağ ve sol lobu olabileceğini belirtmiştim. orada yazıcı melekler(nöronlar) vardır denmekteydi.
"edip yüksel : sağında ve solunda iki alıcı melek oturmuş kaydetmektedirler. " (bkz: kaf suresi 17)
şimdi ise düşündüğümüzde beynin ayrıca ön beyin ve arka beyin gibi kısımlarının olduğunu gözlemleyebiliriz rahatlıkla.
ön beyin:
"prosensefalon ya da ön beyin, omurgalılarda beynin en önde (rostralde) yer alan kısmıdır. mezensefalon ve rombensefalon ile birlikte, embriyonik gelişimin erken döneminde beynin 3 ana parçasını oluşturur.
5 vezikül döneminde diensefalon ve telensefalona ayrılır. diensefalondan pretalamus, talamus, hipotalamus, subtalamus, epitalamus ve pretektum gelişirken telensefalondan beyin korteksi, hemen altındaki beyaz madde ve bazal ganglion gelişir."
arka beyin:
büyük yolların geçiş yeri arka beyin, omurilik ile üst beynin birleşme çizgisidir. soğan ilik (bulbus), varol köprüsü (pons) ve beyin saplarını kapsar; büyük sinir yollarının geçiş yeridir; aynı zamanda, birinci derecede önemli hareket, duyu merkezleri ve özerk sinir sistemi merkezleri kapsar. soğanilik düzeyinde, özellikle kalp ve solunumla ilgili merkezlerin ve hareket yetisini denetleyen piramit dışı yolun bulunduğunu belirtmek gerekir. burada aynı zamanda akciğer -mide sinirinin (büyük parasempatik sinir) çekirdeği olan parasempatik bir çekirdek ve uyku uyamamazlık düzenlenmesinde başlıca rolü oynayan, duyusal bilgileri süzen, beyin kabuğu ya da omurilik merkezleri üstüne kolaylaştırıcı ya da kitleyici etkisini yayan ağımsı madde (çok yaygın hücre topluluğu) yer alır.

kafa sinirlerinin çıkış noktaları

arka beyin düzeyinde, kafa sinirlerinin çıkış noktaları da yerleşmiştir. bunlar yukardan aşağıya çift olarak şöyle sıralanır: koku sinirleri ve koku sinir soğanları (1. kafa sinirleri çifti); görme sinirleri (2. kafa sinirleri çifti); göz hareket sinirleri (3v 4. ve 6. kafa sinirleri çiftleri); yüzün duyusal, çiğnemenin hareket siniri olan üçüz sinir (5. kafa sinirleri çifti); yüz kaslarının hareket siniri olan yüz siniri (7. kafa sinirleri çifti); işitmeyi ve dengeyi sağlayan işitme siniri (8. kafa sinirleri çifti); dil-yutak siniri (9.kafa sinirleri çifti); akciğer-mide siniri (10. kafa sinirleri çifti); başın döndürücü kaslarının hareket siniri olan kafa – omurilik siniri (11. kafa sinirleri çifti)); dilin hareket siniri olan dilaltı büyük siniri (12. kafa sinirleri çifti).

görüldüğü gibi tıp dilinde bile günümüzde bu şekilde adlandırılıyor olması belki bir mucizedir en doğrusun allah bilir belki de hiç alakası yok.
beyinde sağ ve sol lob olarak iki bölüme ayrılır asimetriktir görünüm olarak biri diğerinden büyüktür. ikisi birbirine muhtaçtır ayrı çalışmazlar ancak işlevleri farklıdır bazıları görsel uzamsal bazıları başka türlü çalışırlar.

kur`an ayeti tüm bunlara işaret ediyor olabilir.
eleştiri: önce ve arka beyin sağ ve sol beyinden ayrı mıdır net emin değilim,
2-)allah`ın çizdiği biyoloji sınırlarıyla allah`ın çizdiği bahsettiği biyolojik tanım ve algılamalar aynı olmak zorunda değildir.
ancak bu ayetlerin yeryüzü ayetleriyle başka şekillerde açıklanabilir olup olmadığını gerçekten merak ediyorum.
Referans URL