|
Mumin Suresi 26
Ve kâle firavnu zerûnî aktul mûsâ vel yedu rabbeh(rabbehu), innî ehâfu en yubeddile dînekum ev en yuzhire fîl ardıl fesâd(fesâde).
1. ve kâle : ve dedi
2. fir`avnu : firavun
3. zerû-nî : beni bırakın
4. aktul : öldüreceğim, öldüreyim
5. mûsâ : Musa
6. ve el yed`u : ve dua etsin, yalvarsın
7. rabbe-hu : onun Rabbi
8. innî : muhakkak ben
9. ehâfu : korkuyorum
10. en yubeddile : değiştirmesi
11. dîne-kum : sizin dîniniz
12. ev : ya da, veya
13. en yuzhire : zahir olması, gözükmesi, ortaya çıkması
14. fî : de
15. el ardı : arz, yeryüzü
16. el fesâde : fesat
İmam İskender Ali Mihr : Ve firavun dedi ki: "Bırakın beni, Musa`yı öldüreyim ve o, Rabbine dua etsin. Gerçekten ben, (onun) sizin dîninizi değiştirmesinden veya yeryüzünde fesat çıkmasından korkuyorum."
Diyanet İşleri : Firavun dedi ki: Bırakın beni, Mûsâyı öldüreyim. (Faydası olacaksa) Rabbini yardıma çağırsın! Çünkü ben onun, dininizi değiştireceğinden, yahut yeryüzünde bozgunculuk çıkaracağından korkuyorum.
Abdulbaki Gölpınarlı : Ve Firavun, bırakın beni de dedi, Mûsâ`yı öldüreyim ve Rabbini çağırsın bakalım; şüphe yok ki ben, dininizi değiştireceğinden, yahut da yeryüzünde bir bozgun çıkaracağından korkuyorum.
Adem Uğur : Firavun: Bırakın beni, dedi. Musa`yı öldüreyim; (Kurtarabilirse) Rabbine yalvarsın! Çünkü ben onun, dininizi değiştireceğinden, yahut yeryüzünde fesat çıkaracağından korkuyorum.
Ahmed Hulusi : Firavun dedi ki: "Bırakın beni, Musa`yı öldüreyim. . . O da Rabbini (yardıma) çağırsın. . . Muhakkak ki ben, (Musa`nın) din anlayışınızı değiştirmesinden yahut bu beldede fesat çıkarmasından korkuyorum. "
Ahmet Tekin : Firavun:
`Bırakın beni, Mûsâyı öldüreyim. Rabbine dua etsin de kendisini kurtarsın. Ben, onun, sizin inançlarınızı, rejiminizi değiştireceğinden, ülkede, yeryüzünde karışıklık çıkararak, fesadı ve anarşiyi hâkim hale getireceğinden korkuyorum.` dedi.
Ahmet Varol : Firavun dedi ki: `Beni bırakın Musa`yı öldüreyim de o Rabbine yalvarsın! Çünkü ben onun sizin dininizi değiştireceğinden yahut yeryüzünde bozgunculuk çıkaracağından korkuyorum.`
Ali Bulaç : Firavun dedi ki: "Bırakın beni, Musa`yı öldüreyim de o (gitsin) Rabbine yalvarıp yakarsın. Çünkü ben, sizin dininizi değiştirmesinden ya da yeryüzünde fesat çıkarmasından korkuyorum."
Ali Fikri Yavuz : Firavun dedi ki: - Bırakın beni, Mûsayı öldüreyim de, o, Rabbine dua etsin. Çünkü ben, onun, dininizi değiştirmesinden, yahud yeryüzünde bir fesad çıkarmasından korkuyorum..
Bekir Sadak : Firavun: «Beni birakin da Musa`yi oldureyim, o, Rabbine yalvaradursun. Onun, sizin dininizi degistireceginden veya yeryuzunde bozgun cikaracagindan korkuyorum» dedi.
Celal Yıldırım : Fir`avn, «beni bırakın da Musa`yı öldüreyim, varsın o Rabbına yalvara dursun. Doğrusu ben onun, dininizi değiştirmesinden veya yeryüzünde fesad çıkarmasından korkuyorum,» dedi.
Diyanet İşleri (eski) : Firavun: `Beni bırakın da Musa`yı öldüreyim, o, Rabbine yalvaradursun. Onun, sizin dininizi değiştireceğinden veya yeryüzünde bozgun çıkaracağından korkuyorum` dedi.
Diyanet Vakfi : Firavun: Bırakın beni, dedi. Musa`yı öldüreyim; (Kurtarabilirse) Rabbine yalvarsın! Çünkü ben onun, dininizi değiştireceğinden, yahut yeryüzünde fesat çıkaracağından korkuyorum.
Edip Yüksel : Firavun dedi, `Beni bırakın Musa`yı öldüreyim de o da Rabbine yalvarsın. Sizin dininizi değiştireceğinden veya yeryüzünde kötülük çıkaracağından endişeleniyorum.`
Elmalılı Hamdi Yazır : Bir de Fir`avn: bırakın beni, dedi: öldüreyim Musâyı da o rabbına duâ etsin, zira ben onun dininizi değiştirmesinden ve yâhud Arzda bir fesad çıkarmasından korkuyorum
Elmalılı (sadeleştirilmiş) : Bir de Firavun: «Bırakın beni, öldüreyim Musa` yı da o, Rabbine dua etsin! Çünkü ben, onun dininizi değiştirmesinden veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmasından korkuyorum.» dedi.
Elmalılı (sadeleştirilmiş - 2) : Bir de Firavun: «Bırakın beni, öldüreyim Musa`yı da o Rabbine dua etsin. Çünkü ben onun, dininizi değiştirmesinden veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmasından korkuyorum» dedi.
Fizilal-il Kuran : Firavun: «Ben bırakın da Musa`yı öldüreyim. O Rabb`ine yalvaradursun. Onun sizin dininizi değiştireceğinden veya yeryüzünde bozgunculuk çıkaracağından korkuyorum.» dedi.
Gültekin Onan : Firavun dedi ki: "Bırakın beni, Musa`yı öldüreyim de o (gitsin) rabbine yalvarıp yakarsın. Çünkü ben sizin dininizi değiştirmesinden ya da yeryüzünde fesat çıkarmasından korkuyorum."
Hasan Basri Çantay : Fir`avn «Bırakın beni, dedi, Musâ`yi öldüreyim. (Varsın) Rabbine yalvarsın! Çünkü ben onun, dîninizi değişdireceğinden, yahud yer (yüzün) de fesâd çıkaracağından korkuyorum».
Hayrat Neşriyat : Fir`avun dedi ki: `Bırakın beni, Mûsâyı öldüreyim; ve (o) Rabbisine yalvarsın(bakalım)! Çünki ben (onun, sizin) dîninizi değiştirmesinden yâhut yeryüzünde fesad çıkarmasından korkuyorum.`
İbni Kesir : Firavun demişti ki: Bırakın beni de Musa`yı öldüreyim. O ise Rabbına yalvaradursun. Onun, sizin dininizi değiştirmesinden veya yeryüzünde fesad çıkarmasından korkuyorum.
Muhammed Esed : Ve Firavun "Bırakın" dedi, "Musa`yı ben öldüreyim ve bırakın o`nu, (var olduğunu iddia ettiği) Rabbine yalvarıp dursun! Dikkat edin, ben o`nun dininizi değiştirmesinden yahut yeryüzünde fesat çıkarmasından korkuyorum!"
Ömer Nasuhi Bilmen : Ve Fir`avun dedi ki: «Beni bırakınız Mûsa`yı öldüreyim ve O Rabbine dua ediversin. Şüphe yok ki, sizin dininizi tebdîl edeceğinden veya yeryüzünde bir fesad çıkarmasından korkarım.»
Ömer Öngüt : Firavun: "Bırakın beni, Musa`yı öldüreyim! (O varsın) Rabbine yalvarsın! Çünkü ben onun, sizin dininizi değiştireceğinden, yahut yeryüzünde fesat çıkaracağından korkuyorum. "
Şaban Piriş : Firavun: -Bırakın beni, Musayı öldüreyim. O, Rabbine yalvarıp dursun. Ben, onun dininizi değiştirmesinden ya da yeryüzünde bozgunculuğu yaymasından korkuyorum, dedi.
Suat Yıldırım : Firavun: "Bırakın beni, şu Mûsâyı öldüreyim. O da varsın Rabbine yalvarsın, bakalım O kendisini kurtaracak mı? Zira bu gidişle onun, sizin dininizi değiştireceğinden veya ülkede anarşi çıkaracağından endişe ediyorum." dedi.
Süleyman Ateş : Fir`avn dedi: "Bırakın Mûsâ`yı öldüreyim de, Rabbine yalvarsın (bakalım O, Mûsâ`yı kurtaracak mı?) Çünkü ben onun, dininizi değiştireceğinden yahut yeryüzünde fesâd çıkaracağından korkuyorum"
Tefhim-ul Kuran : Firavun dedi ki: «Bırakın beni, Musa`yı öldüreyim de o (gitsin) Rabbine yalvarıp yakarsın. Çünkü ben, sizin dininizi değiştirmesinden ya da yeryüzünde fesat çıkarmasından korkuyorum.»
Ümit Şimşek : Firavun `Bırakın beni, Musa`yı öldüreyim,` dedi. `O da Rabbine yakaradursun. Çünkü o sizin dininizi değiştirir yahut ülkede bozgun çıkarır diye korkuyorum.`
Yaşar Nuri Öztürk : Firavun dedi ki: "Bırakın, şu Mûsa`yı öldüreyim de Rabbine yalvarsın. Çünkü onun, dininizi değiştirmesinden yahut yeryüzünde fesat çıkarmasından korkuyorum."
|