bu yazıda inşallah kuran`ın mutluluk ve yardımlaşma ilişkisini bilişinden söz etmeye çalışacağım. buna ek olarak bunun suçluluk duygusuyla da bağlantırılması bulunmaktadır.
"California Üniversitesi`nde yapılan bir araştırma depresyonun, başkalarına yardım etmek ve nazik davranmak gibi olumlu kişilik özellikleri ile aşılabileceğini gösterdi."
([url]http://www.psikolojimedya.com/yardimseverlik-ve-depresyon-iliskisi-ve-kuran-493.html)[/url]
buradaki kurulan doğru orantılı tevbe suresindeki ayetlerde de ilginç bir şekilde mevcuttur.
79. sadakalar hususunda gönüllü bağışta bulunan mü`minlerle, güçlerinin yettiğinden başkasını bulamayanları çekiştirip onlarla alay edenler var ya; işte allah asıl onları maskaraya çevirmiştir. onlar için elem dolu bir azap vardır.
tevbe suresi 79. ayette sadakadan söz edilmekte. bu bir çeşit yardımlaşmadır. arada başka şeylerden söz edilse de bu ayetten sonra aşağıdaki 82. ayete bakılırsa yardım etmeyecekler için az gülsün çok ağlasınlar denilmektedir. bu dua kabul olacaktır zaten zira yardım etmeyen insan gerçekten mutsuz olacaktır.(tabii tek faktörlü incelememeli ancak bir bariz ilişki mevcut.)
80. onlar için ister bağışlanma dile ister dileme (farketmez.) onlar için yetmiş kez bağışlanma dilesen de, allah onları asla affetmeyecektir. bu, onların allah ve resûlünü inkâr etmiş olmaları sebebiyledir. allah fasık topluluğu doğru yola iletmez.
81. allah`ın resûlüne karşı gelerek (sefere çıkmayıp) geri bırakılanlar, oturup kalmalarına sevindiler. allah yolunda mallarıyla canlarıyla cihad etmek hoşlarına gitmedi ve "bu sıcakta sefere çıkmayın" dediler. de ki: "cehennemin ateşi daha sıcaktır." keşke anlasalardı.
82. artık kazandıklarının karşılığı olarak, az gülsünler, çok ağlasınlar.
ayrıca yukarıdaki 80. ayette görebileceğiniz üzere kişilerin affedilmeyeceğinden söz ediliyor. depresyonun, mutsuz olmanın beraberinde kişide var olacak duygu ise gerçekten suçluluktur. depresyon ve suçluluk yakından ilişkili şeylerdir.
"Depresyonun belirti ve bulguları Gereksiz ya da orantısız suçluluk duygusu" kaynak:([url]http://www.uzerine.com/web/post.do?id=212)[/url]
depresyon ve suçluluk ilişkisine çokça kaynaktan ulaşılabilir. bu 3 şeyin de beraber ilişkilendirilmesi de kutsal kitabımızın mükemmel duygu farkındalığına işaret etmektedir.
en doğrusunu allah bilir.