Aşağıdaki Hatalar Oluştu:
Warning [2] Use of undefined constant SAPI_NAME - assumed 'SAPI_NAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) - Line: 3379 - File: inc/functions.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
/inc/functions.php 3379 errorHandler->error
/showthread.php 116 build_archive_link
Warning [2] Use of undefined constant IN_ARCHIVE - assumed 'IN_ARCHIVE' (this will throw an Error in a future version of PHP) - Line: 3322 - File: inc/functions.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
/inc/functions.php 3322 errorHandler->error
/inc/functions.php 3315 build_forum_breadcrumb
/showthread.php 195 build_forum_breadcrumb
Warning [2] Use of undefined constant IN_ARCHIVE - assumed 'IN_ARCHIVE' (this will throw an Error in a future version of PHP) - Line: 3322 - File: inc/functions.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
/inc/functions.php 3322 errorHandler->error
/showthread.php 195 build_forum_breadcrumb
Warning [2] preg_match(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead - Line: 357 - File: inc/class_parser.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
[PHP]   errorHandler->error
/inc/class_parser.php 357 preg_match
/inc/class_parser.php 153 postParser->parse_mycode
/inc/functions_post.php 571 postParser->parse_message
/showthread.php 968 build_postbit
Warning [2] preg_match(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead - Line: 364 - File: inc/class_parser.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
[PHP]   errorHandler->error
/inc/class_parser.php 364 preg_match
/inc/class_parser.php 153 postParser->parse_mycode
/inc/functions_post.php 571 postParser->parse_message
/showthread.php 968 build_postbit



   
Ana Sayfa Portal Gelişmiş Arama Üye Listesi Takvim Yardım Belgeleri
Tarih: 20.04.2024, Saat: 10:30 Hoşgeldin, Ziyaretçi: (Giriş YapÜye Ol)
Hızlı Arama:
Yeni Yorum Gönder 
 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zumer Suresi 38
13.09.2012, 04:17
Yorum: #1
Zumer Suresi 38
Ve le in seeltehum men halakas semâvâti vel arda le yekûlunnallâh(yekûlunnallâhu), kul e fe raeytum mâ ted’ûne min dûnillâhi in erâdeniyallâhu bi durrin hel hunne kâşifâtu durrihi ev erâdenî bi rahmetin hel hunne mumsikâtu rahmetihi, kul hasbiyallâh(hasbiyallâhu), aleyhi yetevekkelul mutevekkılûn(mutevekkılûne).

1. ve le : ve mutlaka, gerçekten
2. in : eğer
3. seelte-hum : onlara sordun
4. men : kim
5. halaka : yarattı
6. es semâvâti : semalar, gökler
7. ve el arda : ve arz, yeryüzü, yer
8. le : elbette, şühpesiz
9. yekûlunne : derler
10. allâhu : Allah
11. kul : de, söyle
12. e : mi
13. fe : böylece, artık
14. raeytum : siz gördünüz
15. mâ : şeyler
16. ted`ûne : siz tapıyorsunuz
17. min : den
18. dûni : dışında, başka
19. allâhi : Allah
20. in : şâyet, eğer
21. erâde-niye : benim için diledi
22. allâhu : Allah
23. bi durrin : darlığı, zararı
24. hel : mı
25. hunne : onlar
26. kâşifâtu : gideren
27. durri-hi : onun zararı
28. ev : ya da, veya
29. erâde-nî : benim için diledi
30. bi : ile, ... i
31. rahmetin : rahmet
32. hel : mı
33. hunne : onlar
34. mumsikâtu : tutanlar
35. rahmeti-hî : onun rahmeti
36. kul : de, söyle
37. hasbiyallâhu (hasbiye allâhu) : Allah bana yeter
38. aleyhi : ona
39. yetevekkelu : tevekkül eder
40. el mutevekkilûne : tevekkül edenler
İmam İskender Ali Mihr : Ve eğer gerçekten onlara: "Gökleri ve yeri kim yarattı?" diye sorarsan, mutlaka: "Allah" derler. De ki: "Allah`tan başka taptıklarınızı gördünüz mü? Eğer Allah bana bir zarar dileseydi, O`nun zararını onlar giderebilir mi? Veya bana bir rahmet dileseydi, onun rahmetini tutabilirler mi (engelleyebilirler mi)?” De ki: “Allah bana yeter!” Tevekkül edenler (yalnız) ona tevekkül ederler (onu vekil ederler)."
Diyanet İşleri : Andolsun, eğer onlara, “Gökleri ve yeri kim yarattı?” diye sorsan elbette, “Allah”, derler. De ki: “Peki söyleyin bakalım? Allah’ı bırakıp da ibadet ettikleriniz var ya; eğer Allah bana herhangi bir zarar dokundurmak isterse, onlar Allah’ın dokundurduğu zararı kaldırabilirler mi? Yahut Allah bana bir rahmet dilese, onlar O’nun rahmetini engelleyebilirler mi?” De ki: “Allah bana yeter. Tevekkül edenler ancak O’na tevekkül ederler.”
Abdulbaki Gölpınarlı : Ve andolsun ki onlara, gökleri ve yeryüzünü kim yarattı diye sorsan elbette Allah derler. De ki: Gördünüz mü şu halde, onu bırakıp kimlere kulluk etmedesiniz? Allah, bana bir zarar vermek istese onun zararını giderebilir mi onlar, yahut bana rahmet etmek dilese rahmetini menedebilirler mi? De ki: Yeter bana Allah, ona dayansın dayananlar.
Adem Uğur : Andolsun ki onlara: Gökleri ve yeri kim yarattı? diye sorsan, elbette "Allah`tır" derler. De ki: Öyleyse bana söyler misiniz? Allah bana bir zarar vermek isterse, Allah`ı bırakıp da taptıklarınız, O`nun verdiği zararı giderebilir mi? Yahut Allah, bana bir rahmet dilerse, onlar O`nun bu rahmetini önleyebilirler mi? De ki: Bana Allah yeter. Tevekkül edenler, ancak O`na güvenip dayanırlar.
Ahmed Hulusi : Andolsun ki eğer onlara: "Semâları ve arzı kim yarattı?" diye sorsan, elbette: "Allâh" diyeceklerdir. . . De ki: "(Bu cevabınıza göre) Allâh dûnunda isimlendirdiklerinizin (yerini) gördünüz mü? Eğer Allâh bende bir zarar, sıkıntı irade ederse, O`nun verdiği zararı, sıkıntıyı onlar açıp kaldıracaklar mı? Yahut (Allâh) bende bir rahmet irade ederse, O`nun rahmetini onlar engelleyebilirler mi?". . . De ki: "Allâh bana yeter! Tevekkül edenler O`nu Vekiyl kılar!"
Ahmet Tekin : Onlara:
`Gökleri ve yeri kim yarattı?` diye sorsan elbette:
`Allah’tır` diyecekler.
`Öyleyse bana söyler misiniz? Allah başıma bir felâket, bir sıkıntı getirmek, beni ekonomik darboğaza düşürmek isterse, Allah’ı bırakıp, kulları durumundakilerden taptıklarınız, yalvardıklarınız onun getirdiği felâketi, sıkıntıyı, giderebilir mi, ekonomik darboğazdan kurtarabilir mi? Yahut Allah bana bir rahmet, bir hayır murad ederse, onlar Allah’ın rahmetini önleyebilirler mi?` de.
`Allah bana yeter. Tevekkül edenler, yalnız Allah’a dayanıp güvensinler, işlerini Allah’a havale etsinler.` de.
Ahmet Varol : Andolsun ki, onlara: `Gökleri ve yeri kim yarattı?` diye sorsan muhakkak: `Allah` diyeceklerdir. De ki: `Öyleyse Allah`tan başka taptıklarınızı gördünüz mü? Allah bana bir zarar dilese onlar O`nun zararını kaldırabilirler mi? Yahut bana bir rahmet dilese onlar O`nun rahmetini tutabilirler mi?` De ki: `Allah bana yeter. Güvenenler (tevekkül edenler) de yalnız O`na güvensinler.`
Ali Bulaç : Andolsun, onlara: "Gökleri ve yeri kim yarattı?" diye soracak olsan, elbette "Allah" diyecekler. De ki: "Gördünüz mü, haber verin; Allah`tan başka taptıklarınız, eğer Allah bana bir zarar dileyecek olsa, O`nun zararını kaldırabilirler mi? Ya da bana bir rahmet vermeyi istese, O`nun rahmetini tutup önleyebilecekler mi" De ki: "Allah, bana yeter. Tevekkül edecek olanlar, O`na tevekkül etsinler."
Ali Fikri Yavuz : (Ey Rasûlüm), muhakkak ki o müşriklere sorsan: “- Gökleri ve yeri kim yarattı?” Şübhesiz: “- Allah” diyecekler. Sen de ki: “- O halde bana haber verin bakalım: Allah bana bir keder dilerse, sizin Allah’dan başka taptıklarınız O’nun bu zararını giderebilir mi? Yahud Allah, bana bir nimet ve afiyet dilerse, onlar O’nun bu nimetini engelleyebilirler mi?” De ki: “- Allah, bana yeter. Hep tevekkül edenlerin tevekkülü ancak O’nadır.”
Bekir Sadak : And olsun ki, onlara, «Gokleri ve yeri yaratan kimdir?» diye sorsan: «Allah`tir» derler. De ki: «Oyleyse bana bildirin, Allah bana bir zarar vermek isterse, Allah`i birakip da taptiklariniz, O`nun verdigi zarari giderebilir mi? Yahut bana bir rahmet dilerse, O`nun rahmetini nleyebilir mi?» De ki: «Allah bana yeter; guvenenler O`na guvenir.»
Celal Yıldırım : And olsun ki, onlara : «Gökleri ve yeri kim yarattı?» diye soracak olsan, şüphen olmasın ki, «Allah...» derler. De ki: Gördünüz ya, Allah`ı bırakarak taptıklarınız, Allah bana bir zarar ve sıkıntı vermeyi dilerse, onlar o sıkıntıyı kaldırabilirler mi ? Veya bana bir rahmet (kapısı açmayı) dilerse, onlar O`nun rahmetini tutup engel olabilirler mi ? De ki: Allah bana yeter. Güvenip dayananlar ancak O`na güvenip dayansınlar.
Diyanet İşleri (eski) : And olsun ki, onlara, `Gökleri ve yeri yaratan kimdir?` diye sorsan: `Allah`tır` derler. De ki: `Öyleyse bana bildirin, Allah bana bir zarar vermek isterse, Allah`ı bırakıp da taptıklarınız, O`nun verdiği zararı giderebilir mi? Yahut bana bir rahmetdilerse, O`nun rahmetini önleyebilir mi?` De ki: `Allah bana yeter; güvenenler O`na güvenir.`
Diyanet Vakfi : Andolsun ki onlara: Gökleri ve yeri kim yarattı? diye sorsan, elbette «Allah`tır» derler. De ki: Öyleyse bana söyler misiniz? Allah bana bir zarar vermek isterse, Allah`ı bırakıp da taptıklarınız, O`nun verdiği zararı giderebilir mi? Yahut Allah, bana bir rahmet dilerse, onlar O`nun bu rahmetini önleyebilirler mi? De ki: Bana Allah yeter. Tevekkül edenler, ancak O`na güvenip dayanırlar.
Edip Yüksel : Onlara, `Gökleri ve yeri kim yarattı?` diye sorsan, `ALLAH,` diyecekler. De ki, `ALLAH`ın dışında taptıklarınıza ne dersiniz? ALLAH benim için bir zarar dilese onlar O`nun zararını giderebilir mi? Yahut O benim için bir rahmet dilese onlar O`nun rahmetini tutabilir mi? De ki, `ALLAH bana yeter.` Güvenenler O`na güvensinler
Elmalılı Hamdi Yazır : Celâlim hakkı için sorsan onlara: o Gökleri ve Yeri kim yarattı? Elbette şübhesiz Allah diyecekler, de ki: o halde gördünüz a o Allahdan başka çağırdıklarınızı, eğer Allah bana bir keder murad ederse onlar kederini açabilirler mi? Yâhud bana bir rahmet murad ederse onlar onun rahmetini tutabilirler mi? De ki: Allah bana yeter, hep ona dayanır mütevekkil olanlar.
Elmalılı (sadeleştirilmiş) : Andolsun ki, onlara: «O gökleri ve yeri kim yarattı?» diye sorsan kesinlikle «Allah`tır» diyeceklerdir. De ki: «Gördünüz ya. Allah`tan başka çağırdıklarınızı, eğer Allah bana bir keder dilerse, onlar O`nun vereceği kederi açabilirler mi? Ya da O, bana bir rahmet dilerse onlar O`nun rahmetini tutabilirler mi?» De ki: «Allah bana yeter! Tevekkül edenler hep O`na dayanır!»
Elmalılı (sadeleştirilmiş - 2) : Andolsun ki onlara: «O gökleri ve yeri kim yarattı?» diye soracak olsan: «Elbette Allah!» diyeceklerdir. O halde gördünüz ya Allah`tan başka çağırdıklarınızı! Eğer Allah bana bir zarar vermek isterse, onlar O`nun zararını giderebilirler mi? Yahut bana bir rahmet dilerse, onlar O`nun rahmetini tutabilirler mi? De ki: «Allah, bana yeter.» Tevekkül edenler, hep O`na dayanırlar.
Fizilal-il Kuran : Ey Muhammed! Andolsun ki, onlara, «Gökleri ve yeri yaratan kimdir?» diye sorsan; «Allah`dır» derler. De ki: «Öyleyse bana bildirin; Allah bana zarar vermek isterse, Allah`ı bırakıp da taptıklarınız, O`nun verdiği zararı giderebilir mi? Yahut bana bir rahmet dilerse, O`nun rahmetini önleyebilir mi?» De ki: «Allah bana yeter. Dayananlar O`na dayanır.»
kullanıcının tüm mesajlarını bul
Alıntı ile Cevapla
Yeni Yorum Gönder 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  nato genel sekreterinin görev süresi kaç yıldır? admin 0 1,532 11.09.2015 04:27
Son Yorum: admin
  Fatir Suresi 36 alimallah 0 1,933 26.10.2013 22:26
Son Yorum: alimallah
  Ahzap Suresi 4 alimallah 0 1,329 19.10.2013 22:12
Son Yorum: alimallah
  Ahzap Suresi 2 alimallah 0 1,291 19.10.2013 22:11
Son Yorum: alimallah
  Ahzap Suresi 3 alimallah 0 1,311 19.10.2013 22:11
Son Yorum: alimallah

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


Sitemizde bulunan materyallerin 'Allah' (C.C), rızası için çoğaltılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Ayrıca sitede bulunan konularda, yorum yapan şahısların, yapmış oldukları yorumlar sadece şahsi bir yorum olduğu bilinmelidir.