Aşağıdaki Hatalar Oluştu:
Warning [2] Use of undefined constant SAPI_NAME - assumed 'SAPI_NAME' (this will throw an Error in a future version of PHP) - Line: 3379 - File: inc/functions.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
/inc/functions.php 3379 errorHandler->error
/showthread.php 116 build_archive_link
Warning [2] Use of undefined constant IN_ARCHIVE - assumed 'IN_ARCHIVE' (this will throw an Error in a future version of PHP) - Line: 3322 - File: inc/functions.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
/inc/functions.php 3322 errorHandler->error
/inc/functions.php 3315 build_forum_breadcrumb
/showthread.php 195 build_forum_breadcrumb
Warning [2] Use of undefined constant IN_ARCHIVE - assumed 'IN_ARCHIVE' (this will throw an Error in a future version of PHP) - Line: 3322 - File: inc/functions.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
/inc/functions.php 3322 errorHandler->error
/showthread.php 195 build_forum_breadcrumb
Warning [2] preg_match(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead - Line: 357 - File: inc/class_parser.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
[PHP]   errorHandler->error
/inc/class_parser.php 357 preg_match
/inc/class_parser.php 153 postParser->parse_mycode
/inc/functions_post.php 571 postParser->parse_message
/showthread.php 968 build_postbit
Warning [2] preg_match(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead - Line: 364 - File: inc/class_parser.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
[PHP]   errorHandler->error
/inc/class_parser.php 364 preg_match
/inc/class_parser.php 153 postParser->parse_mycode
/inc/functions_post.php 571 postParser->parse_message
/showthread.php 968 build_postbit



   
Ana Sayfa Portal Gelişmiş Arama Üye Listesi Takvim Yardım Belgeleri
Tarih: 20.04.2024, Saat: 15:53 Hoşgeldin, Ziyaretçi: (Giriş YapÜye Ol)
Hızlı Arama:
Yeni Yorum Gönder 
 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adler Terapisi
16.10.2012, 22:25
Yorum: #1
Adler Terapisi
İnsan Tabiatı Anahtar Kavramlar ve Hakkındaki Görüşü: Adler, Freud’un temel varsayımlarından ayrılmıştır. Çünkü Adler’e göre Freud teorisini aşırı bir şekilde biyolojik ve içgüdüsel belirleyicilerle sınırlandırmıştır. Freud gibi Adler de bireyin yetişkinlikte nasıl bir kişi olacağının çoğunlukla yaşamın ilk altı yılından etkilendiğini iddia etmiştir. Adler sadece geçmiş olaylar üzerinde yoğunlaşmamış, kişinin geçmiş algısı ve bu algılamanın devam eden etkisiyle de ilgilenmiştir. Birçok teorik alanda Adler Freud’la ters düşmüştür. Örneğin Adler’e göre, insanoğlu öncelikli olarak cinsel dürtülerden daha fazla sosyal dürtüler tarafından motive edilir. Adler’e göre davranış maksatlı ve amaca yöneliktir. Bilinçlilik kişiliğin merkezidir. Yine Freud’dan ayrı olarak Adler seçim ve sorumluluk yaşamın anlamı ve başarı ya da mükemmeliyet için çabalamanın üzerinde durmuştur. Aşağılık duyguları yaratıcılığın kaynağı olabilir. Bu temel aşağılık duyguları bizi özellikle erken yaşlarda üstün olma ve mükemmele doğru çabalamaya motive edebilir. 6 yaş civarında yaşamın amacı şekillenir. Yaşamın amaçları insan motivasyonunun kaynağını oluşturur. Adleryan görüş açısına göre insanoğlu sadece kalıtım ve çevre tarafından belirlenmez. Buna karşılık, insanoğlu olayları yorumlama, etkileme ve yaratma kapasitesine sahiptir. Adler’e göre bizim ne gibi özelliklerle doğduğumuz değil, sahip olduğumuz bu özelliklerle ne yaptığımız önemlidir. Adlerciler biyolojik ve çevresel faktörlerin bizim seçme ve yaratma kapasitemizi sınırladığını kabul ederler.

Adlerciler Freud’un deterministik tutumunu reddetmelerine rağmen, bireyin her ne isterse olabileceğini savunan diğer aşırı görüşü de savunmazlar. Adleryan yaklaşım gelişim modeli üzerine temellendirildiğinden dolayı Adlerciler bireylerin tekrara eğitilmesi ve toplumun yeniden şekillenmesi üzerine yoğunlaşırlar. Adler psikolojiye öznel yaklaşımın öncülerindendir. Bu yaklaşım, değerler, inançlar, tutumlar, amaçlar, ilgiler ve gerçeğin bireysel algısı gibi davranışın içsel belirleyicileri üzerinde durmuşlardır. Adler, bütüncül, sosyal, amaca yönelik ve insancıl bir yaklaşımın öncüsü olmuştur. Bireysel psikoloji olarak ta bilinen Adleryan yaklaşımının bir temel varsayımı kişiliğin bölünmez bir bütün olarak anlaşılabileceği varsayımıdır. Adleryan psikolojinin köşe taşlarından birisi insanların sosyal, yaratıcı, karar verebilen bir varlık olduğu varsayımıdır. İnsan kişiliği yaşam amacı yoluyla bir bütün olabilir. Bireyin düşünceleri, duyguları, inançları, tavırları, karakteri ve davranışları onun evrende eşsizliğinin bir ifadesidir. Bundan dolayı Adleryan yaklaşımda bireyin içsel psikodinamiklerinden daha fazla kişiler arası ilişkiler üzerinde yoğunlaşma vardır. Adleryan Terapi Teknikleri Adleryan danışma, teröpatik sürecin dört safhasına karşılık gelen dört merkezi amaç etrafında yapılandırılır. Bu safhalar doğrusal değildir ve sırası değişebilir. Bunlar;

1- Uygun teröpatik ilişkinin kurulması.
2- Danışanda etkin olan psikolojik dinamiklerin araştırılması analiz ve teşhis
3- Benlik anlayışının gelişmesini tetkik etme iç görüş
4- Danışana yeni seçimler yapmasında yardımcı olma yeniden yönlendirme ve yeniden eğitim

1-İlişki kurulması : Adleryan terapist danışanlarla işbirliği içinde çalışarak yaşamları için sorumluluk duygularını yükseltir. Bu ilişki derin ilgi, alaka ve arkadaşlık duygusuna dayanır. Teröpatik gelişme ancak danışmanın amaçları açık bir şekilde belirlendiğinde terapist ve danışanın amaçları aynı hizada olduğunda mümkündür. İşlerliği olan bir teröpatik ilişkiyi sağlamak için terapist danışanın devamlı surette pasiflikleri ve zayıf noktaları üzerinde değil de güçlü noktaları ve yapabilecekleri şeyler üzerinde yoğunlaşmasını sağlamalıdır. Bundan dolayı Adleryan terapist olumlu boyutlar üzerinde yoğunlaşır ve teşvik desteğinim kullanır. Adleryan terapistler tekniklerden daha fazla danışanın öznel yaşantılarına önem verirler. Her danışanın ihtiyacına göre tekniklerini uyarlarlar. Danışmanın bu ilk safhası boyunca ana teknikleri dikkat etme, dinleme, amaçların açığa çıkarılması ve belirlenmesi ve empatidir. 2-Bireysel Dinamiklerin Araştırılması: İkinci aşamada amaç danışanların yaşam biçimlerinin anlaşılması ve bu yaşam biçiminin şu anki yaşamını nasıl etkilediğini görmektir. Terapist öncelikle danışanın yaşamın değişik alanlarında nasıl fonksiyon gösterdiğini tespit etmeye başlar. Terapist aşk, iş, arkadaşlık ve toplum alanlarında nasıl fonksiyon gösterdiğini araştırır. Danışanlardan bu alanlar hakkında konuşması ve neyi değiştirmek ya da geliştirmek istediğini ortaya koyması beklenir. Bu teşhisin bir parçası olarak danışanlardan sosyal ilişkilerdeki başarı düzeyini derecelendirmesi istenebilir. Örneğin: “ diğer insanlarla ilişkiye girdiğinde haz duyuyormusunuz ? “ gibi.
kullanıcının tüm mesajlarını bul
Alıntı ile Cevapla
Yeni Yorum Gönder 


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


Sitemizde bulunan materyallerin 'Allah' (C.C), rızası için çoğaltılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Ayrıca sitede bulunan konularda, yorum yapan şahısların, yapmış oldukları yorumlar sadece şahsi bir yorum olduğu bilinmelidir.